czwartek, 19 grudnia 2013

PREMIERA!

Mmmmm, uwielbiam moją nową kuchnie. Szaleńczo. A skoro mam czas, to korzystam z niej najbardziej pożytecznie jak potrafię. Co więcej, postawiono mi nie lada wyzwanie, ale dałam radę! I to z największą przyjemnością. Nadszedł czas, na moją pierwszą masową (bardziej niż zwykle) produkcję! Najabrdziej wyjątkowe jest natomiast to, że z całej tej góry słodkości, sama zjadąłm tylko jedną... a to naprawdę coś niespotykanego. 



made by Karola

Skoro już potrzebowałam sprostać zadaniu nakarmienia wielu dzieci, wiedziałam, że muszę sięgnąć po pomoc eksperta. Dlatego też przyznaję, że nie poradziłabym sobie bez "Słodkiego zakątka". Mojej ukochanej książki, dzięki której poznałam m.in., prezentowany Wam już - gruszkowiec! 

Wybrałam wyjątkowe, delikatne i pyszne muffiny waniliowe. Oczywiście troszkę je podrasowałam. Efekt był cudowny. Zapach wanilii utrzymywał się w domu przez kilka godzin, a smutek, że muszę jej oddać czuję do dziś.

made by Karola

I choć to przepis na muffinki, to dziś wyjątkowo nie potrzebujemy dwóch misek. Wystarczy jedna, ale za to w duecie z mikserem.
Podam proporcję na około 15 sztuk - ja potrzebowałam zrobić ich 5 razy tyle ;)

150 g miękkiego masła
150 g cukru
175 g mąki samorosnącej
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ziarenka wanilii
banan
mus owocowy


made by Karola


made by Karola

Rozpuszczamy masło - bez mikrofali! po co nam kolejna dawka promieniowania ;) polecam w misce, nad gotująca się wodą. Jajka należy rozbełtać, a potem dodać pozostałe składniki do miski i połączyć mikserem, aż do uzyskania gładkiej, maślanej masy. Papilotki na babeczki napełniamy masą do połowy. Każdą babeczkę wzbogacamy plastrem banana lub łyżeczką musu owocowego... albo jednym i drugim ;)
i przykrywamy kolejną porcją ciasta.


made by Karola

Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. A ponieważ święta tużtuż, możemy udekorować babeczki czymkolwiek ślicznym! Są pyszne,
pachnące i leciutkie.


made by Karola




  <3



1 komentarz :